wtorek, 29 stycznia 2013

naleśniki bananowe

      Dziś polecam wam przepyszne naleśniki bananowe :) Mmm... pycha! Jeśli macie ochotę na coś słodkiego i jednocześnie bardzo sycącego, to lepiej nie mogliście trafić :)
Oto niezbędne składniki:
 
  • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 
  • 30 g (1/4 szkl.) cukru pudru
  • 2 jajka
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 55 g masła
  • 55 g (1/4 szkl.) cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 60 ml (1/4 szkl.) kwaśnej śmietany
  • 6 bananów przekrojonych wzdłuż na pół
  • 355 ml (1 i 1/2 szkl.) bitej śmietany
  • szczypta cynamonu mielonego
          Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy jaja, mleko, masło, wanilię i sól i miksujemy na gładką masę. Na nagrzaną i wytłuszczoną patelnię jednorazowo nakładamy ok. 3 łyżki ciasta. Smażymy, aż naleśnik będzie lekko rumiany. Na drugiej patelni roztapiamy 1/4 szklanki masła i dodajemy brązowy cukier, 1/4 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej. Następnie dolewamy śmietanę i gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Na patelnię dodajemy połowę bananów na raz i gotujemy przez 2-3 minuty, polewając je sosem.
Wokół każdej połówki banana zawijamy naleśniki i kładziemy na dużym talerzu. Polewamy je sosem. Dekorujemy bitą śmietaną i szczyptą cynamonu. 
Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. oj znów pyszności wyglądają wręcz nieziemsko smacznie, muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... pyszne, uwielbiam wszystko z bananami. Ja bym to wszystko jeszcze polała roztopioną czekoladą... mniam..:p

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, bananki<3 muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, kocham banany i naleśniki, więc to idealne połączenie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam naleśniki pod każdą postacią:)!

    OdpowiedzUsuń